Ефекта на синята светлина върху очите

Ефекта на синята светлина върху очите

Всички знаем за вредите на ултравиолетовите лъчи от слънцето върху кожата ни. Но освен кожата, очите ни също са изложени на постоянна вреда от слънцето и щетите могат да бъдат много сериозни.

За разлика от други части на човешкото тяло, лещата на окото не регенерира, когато е наранена. Наранените клетки с течение на времето могат да доведат до сериозни очни заболявания и дори загуба на зрението.

Както UV, така и сините лъчи могат да нанесат щети на очите. Вредните ефекти от тях са 3 пъти повече през лятото в сравнение със зимните месеци.

Излагането на окото на въздействията на вредната синя и УВ светлина, без да са взети мерки може да доведе до:

  • Рак на кожата около очите
  • Фотокератит - слънчево изгаряне на роговицата
  • Увреждане на чувствителните фоторецептори
  • Фотофобия

Синята светлина не идва само от слънцето, но и от други източници на светлина - флуоресцентни лампи,всички видове екрани и пр. За разлика от UV лъчите, синята светлина е видима за окото. Тя прави небето и морето синьо. Тя е най-силната част от спектъра на видимата светлина с дължина на вълната 400-500 nm. Притежава силата да проникне през тъканта и да причини щети на клетките. Има научни доказателства за вредите на синята светлина върху клетките на ретината или по-точно върху техните източници на енергия – митохондриите. Действието на синята светлина образува свободни радикали, които са изключително вредни, могат да доведат до още по-сериозни увреждания на клетките и до болести.

Можете да откриете ЛУТЕИН КОМПЛЕКС ПЛЮС в най-близката до вас аптека.

Телефон за консултация и поръчка: 02 944 60 06