Изследване: Лутеина би могъл да подобри нощното виждане

Изследване: Лутеина би могъл да подобри нощното виждане

Дневна доза лутеин би могла да подобри зрението и да помогне при шофиране през нощта например, твърдят данни от произволно проведено, плацебо-контролирано изследване.

Едногодишното проучване, проведено от изследователи от китайския университет Шангхай Жиаотонг, разкрива, че дневна доза от 20 милиграма лутеин се свързва със значително подобрение към чувствителността към контраст и облясъци.

„Въпреки, че резултатите в изследването не подкрепят директна връзка между орално приемане на добавки и промени във визуалната острота, сегашните открития предоставят убедителни доказателства, че приемане на лутеин може значително да подобри визуалната производителност и качеството на живот свързано със зрението при ограничена светлина,” пишат те в журнала Nutrition.

Лутеин

Каротеноидите лутеин и зеаксантин са жизненоважни за здравето на очите, като и двата са открити в големи количества в макулата, жълто петно от около 5 милиметра диаметър, намиращо се в ретината.

Тези съединения са единствените каротеноиди способни да филтрират вредната синя светлина, която би могла да повреди клетките на очите, пръчиците и колбичките. Колбичките се ползват за виждане в добре осветени условия (фотопично/дневно зрение). Окото превключва към причиците за виждане при много слабо осветление (скотопично зрение). Нощем също е възможно ползването на комбинация от пръчици и колбички, което се нарича мезопично зрение).

Тънън макулен пигмент би позволил на синята светлина да проникне и да унищожи клетките. Поддържането на високо ниво от двата каротеноида и чрез тях, макулния пигмент, е валиден подход към поддържането на очното здраве и намаляване на риска от заболявания, като Възрастовосвързана Макулна Дегенерация (ВСМД).

Китайските учени обясняват, че въпреки, че вече се знае влиянието на лутеина върху зрителната производителност, „все още имаме много да научим за ефекта му при различните популации, например шофьорите”.

Подробности за проучването

Проведено е върху 120 човека прекарващи средно по 10 часа на ден шофирайки, през 2 годишния период на проучването. Участниците произволно са избрани да получават или добавка с лутеин или плацебо за една година. Изследователите измерват визуална острота, концентрация на лутеин в серума, оптична плътност на макулния пигмент и визуална производителност, на равни интервали по време на проучването.

Съдържанието на лутеин в добавката е сертифицирано от Държавната Администрация по Храните и Лекарствата на Китай.

Резултатите показват, че в групата с лутеин се наблюдава подобрена зрителна острота, но това не достига до значителна разлика. От друга страна, нивата на лутеин в серума и централната оптична плътност на макулния пигмент са се увеличили значително в лутеин групата за разлика от плацебо групата, където не са се променили. Допълнително, учените наблюдават „значително подобрение в контрастта и чувствителността към отблясъци, особено в мезопичното състояние”.

„Подобрението в чувствителността към контраста и отблясъците е статистически значително, особено в мезопичното състояние, което означава, че приемането на добавки с лутеин би помогнало шофирането през нощта и други задачи извършвани при слабо осветление,” заключават те.

Източник: Nutrition, 10.1016/j.nut.2012.10.017 Автори: Y. Yao, Q-h, Qui, X-W. Wu, Z-y. Cai, S. Xu, X-q. Liang

Можете да откриете ЛУТЕИН КОМПЛЕКС ПЛЮС в най-близката до вас аптека.

Телефон за консултация и поръчка: 02 944 60 06