Какво е устройството на свободно-подвижните стави (синовиални стави)?

Какво е устройството на свободно-подвижните стави (синовиални стави)?

Мястото, където две повърхности на костите са в съприкосновение и осъществяват движение една спрямо друга, в комбинация със сухожилия, свързващи определени мускули с костта, се нарича става. Повърхността на костите, свързващи се в дадена става са покрити с тънък слой тъкан, наречена ставен хрущял.

Целите костни части на ставата са обхванати в капсула. Между ставните хрущяли се намира ставната цепнатина. Ставата е изпълнена с малко количество течност (смазващата ставите течност), наречена синовиална (или“синовия” от латински означава “като яйце”), която осигурява гладкото приплъзване на ставните хрущяли един спрямо друг. Освен това синовията изхранва хрущялите, филтрира вредните вещества и блокира достъпа им.Тя намалява значително триенето между хрущялните ставни повърхности, като ги държи на известно разстояние една от друга и осигурява гладкото приплъзване на костите една спрямо друга. Така се възпрепятства износването на хрущяла. Повечето стави на тялото са синовиални.

Синовиалните стави са “големите” стави: раменните, лакътните, тазобедрените, коленните, глезенните. Предназначението на хрущяла и синовията е да поемат заедно натоварванията и ударите, които ставите постоянно изпитват (като амортисьор). Хранителните материали хрущялът си набавя главно от синовиалната течност. Тези вещества постоянно го обновяват и предпазват от износване.

С възрастта хрущялът се износва, синовиална течност се изменя, губи еластичните си свойства, способността ефективно да смазва ставите и да поема натоварванията им. Ставите стават уязвими. Крайният резултат е ограничена подвижност и стабилност на ставата. Уврежда се цялата структура, липсва корелация, тъй като с ограничаване на ставната подвижност протективните свойства на ставната течност прогресивно се изчерпват и подхрущялната кост се уврежда.

Можете да откриете СТАВИЕН в най-близката до вас аптека.

Телефон за консултация и поръчка: 02 944 60 06