Проучване: Богата на Омега-3 Диета е Полезна Срещу Стареене на Мозъка

Проучване: Богата на Омега-3 Диета е Полезна Срещу Стареене на Мозъка

публикувано на: 05.03.2014

Висок прием на омега-3 мастните киселини – докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) би могъл да помогне против стареене на мозъка, според проучване.

Въз основа на новата информация, публикувана в Neurology, се предполага, че диета без омега-3 киселини би могла да накара мозъка да остарее по-бързо и да загуби част от запаметяващите си и мисловни способности. Изследователите, водени от учени в Калифорнийския Университет в Лос Анджелис, САЩ, разкриват, че редовната консумация на храна богата на омега-3 мастни киселини от хора на средна възраст и по-възрастни, би забавила умствения спад водещ до деменция – като отбелязват, че хората с най-високи нива на DHA и EPA в кръвта са се справяли по-добре при тестове за умствени фукнции и е вероятно да изпитват по-малко възрастово-свързано свиване на мозъка.

Авторите твърдят, че докато предишни проучвания свързващи риска от деменция с омега-3 мастните киселини са следяли кръвната плазма, която отразява консумираното количество от последните няколко дни, тяхната настояща работа е изчисляването на количеството омега-3, консумирано през последните няколко месеца, следейки колко се е натрупало в червените кръвни телца.

„Хора с по-ниски нива на омега-3 мастни киселини в кръвта имаха по-малък мозачен обем, еквивалентен на около две години от структурно стареене на мозъка,”  обясни автора на проучването Д-р Залди Тан от Калифорнийския Университет (UCLA).

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОУЧВАНЕТО

Над 1500 участници без деменция, със средна възраст 67 години, преминават през ЯМР. Групата също е тествана за измерване на умствена функция, телесна маса и количество на омега-3 нива в червените кръвни телца.

Тан и колегите му отриват, че 25% от участниците с най-малки нива на DHA в проучването, имат по-малък мозъчен обем в сравнение с тези с по-високи нива DHA. Те казват, че разликата в обема на мозъка е достатъчно голяма, за да изглежда, че тези 25% с най-малко DHA са умствено две години повече остарели в сравнение с станалите 75% от участниците в проучването.

Данните от мозачния скенер също показват следи от по-слабо кръвоснабдяване в мозъците на хората с най-ниски омега-3 нива. Тан съветва, че може би DHA има роля цялостното здравословно състояние на кръвоносните съдове в мозъка, по подобен начин, както омега-3 се предполага, че помагат на сърдечносъдовата система.

ЗДРАВИ МОЗЪЦИ

Новото проучване допълнително затвърдява изследванията за положителния ефект на омега-3 киселините върху мозъка.

Миналата година Д-р Роб Уинууд от DSM Martek Biosciences обясни как до 15% от сухото тегло на мозъка е изградено от чиста DHA. „Едно от нещата, които знаем е, че остарявайки, ние губим част от DHA в мозъка – има логика да искаме да я подменим с нова”, съветва той.

Източник: Neurology
Издание 78, Номер 9, страници 658-664
„Нива на омега-3 мастни киселини в червените кръвни телца и маркери за ускорено стареене на мозъка”
Автори: З. С. Тан, У. С. Харис, А. С. Бейсер, Р. Ау, Дж. Дж. Химали и др.

Към страницата на ВитаФлакс Ойл