Силимарин: Силен Антиоксидант и Хепатопротектор

Силимарин: Силен Антиоксидант и Хепатопротектор

публикувано на: 05.03.2014

Силимарина е уникален флавоноиден комплекс, съдържащ силибин, силидианин и силихрисин, извличан от растението бял трън. Тези уникални фитохимикали на белия трън са предмет на десетилетия проучване поради техните полезни свойства.

През 1968 група немски учени откриват активния флавоноиден комплекс наречен силимарин, който дава на белия трън полезните свойства.

От тогава, стотици изследвания са направени върху силимарина и е одобрен от немската Кommission-Е Мonographien (най-точната налична информация за безопасност и ефикасност на билки) като поддържаща терапия за състояния на възпален черен дроб като цироза, хепатит и мастни натрупвания причинени от алкохол и други токсини.

Силимарина се ползва за:

  • Регенериране на чернодробни клетки повредени от алкохол  и лекарства;
  • Повишаване преживяемостта на пациенти с цироза;
  • Допълва лечението на вирусен хепатит;
  • Защитава срещу промишлени отрови, като въглероден тетрахлорид (безцветен газ изтичащ  се във въздуха, водата и почвата в близост до промишлени места и отпадачни депа);
  • Zащитава черния дроб от лекарства причнияващи му стрес, като ацетaминофен и тетрациклин.

Как работи силимарина?

  • Като антиоксидант, силимарина търси свободни радикали, които могат да увредят клетки изложени на токсини. Счита се, че силимарина има десет пъти по-силна антиоксидантна способност от Витамин Е.
  • Повишава глутатиона в черния дроб с над 35% при здрави индивиди. Глутатиона е отговорен за детоксификация на много хормони, лекарства и химикали. Високи нива на глутатион в черния дроб увеличават капацитета за детоксификация.
  • Силимарина също увеличава нивото на важния антиоксидантен ензим супероксид дизмутаза в клетъчните култури.
  • Стимулира протеиновия синтез в черния дроб, в резултат на което се повишава продукцията на нови чернодробни клетки заменящи тези, които са увредени.
  • Силимарина инхибира синтеза на левкотриени (медиатори на възпалението, които биха могли да доведат до псориазис, освен всичко).

Научни изследвания

Силимарина е с доказан успех при лечение на чернодробни състояния причинени от алкохола. В изследване, учените установяват ползите на екстракта от бял трън върху 170 пациента, 91 от тях алкохолици с цироза на черния дроб. Лицата са получавали 140 мг силимарин три пъти дневно в продължение на 41 месеца. 4-годишния процент на преживяемост е бил 58% за групата със силимарин и 39 в плацебо групата. Намалената смъртност сред тези приемащи силимарин била най-изявена в подгрупата на причинената от алкохол цироза. Нямало е странични ефекти от силимарина.

Изследването е важно поради няколко причини. Тъй като не е имало странични ефекти, резултатите поддържат идеята, че дългосрочното лечение е от полза и е безвредно. Тези резултати също сочат, че силимарина би могъл да е особено ефективен за пациенти с алкохолно-увреден черен дроб.

Противоотрова на токсините в околната среда

Д-р Джеймс Дюк, водещ специалист в лечебните растения, твърди „Дори да нямате увреждания или болести на черния дроб, белия трън подобрява функцията на черния дроб, помагайки за освобождаване на токсините от тялото ви.” В този модерен свят изпълнен с химически токсини и такива от околната среда, силимарина е антиоксиданта, който би било от полза да добавите към режима си.

Повече за HEPATOFELIN